Problema gunoiului la Sighet este departe de a fi soluționată. Transportul gunoiul în alte localități, datorită închiderii gropii de gunoi de la Teplița, necesită cheltuieli mari. Începând din luna ianuarie a anului viitor sighetenii se pare că vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru serviciile de salubritate. Consilierul local Nicolae Iuga, președintele Comisiei buget finanțe ne-a explicat de ce se va întâmpla acest lucru:
“Prin rectificarea bugetară ni s-a cerut consilierilor locali să aprobăm o creștere a venitului, a taxei speciale pentru salubritate, care în prezent este de 14 lei pe lună pentru o persoană, la 6,3 milioane de lei, estimându-se că există 38.000 de cetățeni care vor plăti această sumă. Ne furăm singuri căciula! Nu există atâta populație în Sighet. Am mers pe o estimare de 25.000 de plătitori. Practic aceasta le oferă celor din primărie baza legală să efectueze în continuare plățile către „Herodot’’, operatorul de salubritate, chiar dacă nu mai sunt bani pentru a plăti gunoiul. De unde credeți că se iau acești bani? De la lucrările de asfaltare, de la investiții. Din acest motiv am votat împotrivă, spunându-le colegilor din calitatea mea de președinte al Comisiei de buget finanțe că votează o …minciună, o sursă de venit fictivă, cu o diferență de 3,5 milioane lei, Practic acestă sumă reprezintă deficitul. În plus, ca o veste proastă în continuare, Consiliul Concurenței a interzis primăriei să subvenționeze populația pentru taxa de gunoi. Probabil, undeva în această lună, va veni primarul și ne va solicita să mărim tariful la gunoi începând cu luna ianuarie a anului viitor. Acesta va ajunge undeva între 32-35 lei pe lună pentru o persoană, care să acopere taxa în întregime și să recupereze paguba din acest an, în jur de 3 milioane lei, tot de pe spatele cetățenilor. Sunt curios care consilieri locali vor fi de acord cu această soluție și vor vota”, a spus Nicolae Iuga, consilier local, președinte Comisia de buget finanțe.
Starea de urgență soluția salvatoare?
Decretarea stării de urgență este o soluție propusă de alesul local sighetean.“Nu mai am nicio speranță că acea groapă de gunoi ecologică de la Fărcașa să fie finalizată. Există însă o soluție pe care am propus-o încă din luna aprilie a acestui an, de când am văzut că există probleme foarte mari și că gunoiul se scumpește foarte mult. Soluția este una simplă și utilă. Să insiste primarul, autoritățile județene pe lângă Prefectură să se decreteze starea de urgență pe nefuncționarea serviciilor de utilitate publică, în speță serviciile de salubritate, colectare gunoi și depozitare, fapt ce ne-ar permite să depozităm în continuare gunoiul la groapa temorară de la Teplița, chiar cu riscul de a-i supăra pe cei care domiciliază în apropiere. Nu putem îngropa în gunoaie un municipiu întreg. La Teplița a fost groapă de gunoi de zeci de ani. Decât să băgăm în faliment Sighetul și toți locuitorii să suporte costuri de 35 lei pentru o persoană pe o lună , soluția propusă de mine este cea mai simplă. Dacă se va aproba această soluție facturile se vor reduce simțitor. Dacă vom menține taxa de 14 lei pentru o persoană pe lună și pentru anul viitor vom reuși să recuperăm paguba din acest an. Cheltuielile de depozitare la Teplița sunt foarte mici. Nu înțeleg de ce prefectura refuză acest lucru” a spus Nicolae Iuga.
Pentru a vedea cum privesc sighetenii posibilitatea de a plăti mai mult pentru gunoi am stat de vorbă cu câțva dintre ei.
“Să ne ferească Bunul Dumnezeu să se mărească și această taxă. Nu ne este destul că plătim mai mult pentru curent, apă ,gaze? Numai de scumpirea gunoiului mai trebuie să avem parte”, a spus Maria Pop.
“Nu pot fi de acord cu așa ceva. Sunt pensionar. Puținii bănuți mi se duc pe medicamente, taxe și dări. Ne-ar afecta pe mulți pensionari această scumpire. Trebuie cei cărora le-am acordat votul nostru să ne fie alături și nu de unii sau alții puși pe căpătuilă pe spatele nostru”, a spusa Mihai Codrea.
Dacă sighetenii vor plăti mai mult pentru gunoi sau nu rămâne de văzut.
Liviu Șiman