Formularul folosit de contribuabili pentru redirecționarea a cel mult 3,5% din impozitul pe venit datorat statului (declarația 230) către organizații nonguvernamentale (ONG) sau biserici va putea fi depus direct la beneficiarul sumelor, potrivit unei ordonanțe oficializate aseară. Conform regulilor actuale din Codul fiscal, formularul 230 poate fi depus la Fisc fie direct în format fizic, fie online.
Măsura este cuprinsă în OG 8/2021, care va modifica regulile Codului fiscal în data 3 septembrie 2021. Însă, din moment ce termenul din 2021 de depunere a declarației 230 a trecut deja, asta înseamnă că noua regulă este valabilă începând cu termenul din 2022 (25 mai).
Concret, s-a stabilit că, atunci când vine vorba despre redirecționarea unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anualpe venit către ONG-uri sau biserici, contribuabilii “pot opta pentru depunerea cererii la entitatea nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii/unitatea de cult, beneficiară a sumei”.
Astfel, cei ce vor să redirecționeze o parte din impozitul pe venit au două posibilități pentru asta: fie depun formularul 230 la Fisc, fie direct la entitatea beneficiară.
Apoi, ONG-ul sau biserica spre care se duc banii va avea “obligația de a transmite, prin mijloace electronice de transmitere la distanță, la organul fiscal competent un formular prin care centralizează cererile primite de la contribuabili, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, sub sancțiunea decăderii”.
Depunerea formularului 230 la Fisc e posibilă atât fizic, în format tipărit, cât și online, folosind PDF-ul inteligent pus la dispoziție de Fisc.
Potrivit legislației actuale, formularul 230 are ca termen de depunere data de 25 mai. Documentul are două mari funcții, astfel că prin intermediul lui:
- se poate cere statului să redirecționeze până la 3,5% din impozitul anual, datorat de fiecare contribuabil, în scopul susținerii entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii sau unităților de cult;
- se poate cere restituirea, de la stat, a sumelor ce reprezintă cheltuielile făcute cu acordarea de burse private.
Forma și regulile formularului 230 se regăsesc în Ordinul Fiscului 15/2021.
Sursa: avocatnet.ro