Duminică 15 ianuarie 2023 a avut loc în localitatea Petrova ediția XLVII-a a Manifestărilor Eminescu, în organizarea inimosului profesor dr. Ion Petrovai, una din cele mai longevive manifestări culturale din Maramureșul istoric prin Fundația ”Prof. univ. dr. Gheorghe Bilașcu” cu sediul în aceeași localitate. Și-au adus contribuția la organizarea acestor manifestări prin unii din reprezentanți prezenți Uniunea Scriitorilor, Ordinul Arhitecților din România, Uniunea Artiștilor Plastici, Asociația ”Bogdan-Dragoș” a urmașilor nobilimii maramureșene, Asociația ”Fiii Leordinei”, Editura ”Țara Maramureșului”, Parohiile ortodoxe Petrova I și II, instituții din localitate: Consiliul Local și Primăria, Liceul Tehnologic ”Alexandru Filipașcu” , Căminul Cultural ”Adrian Dohotaru” și Biblioteca Comunală.
Programul manifestărilor a debutat cu parastase organizate în cele două biserici parohiale din localitate. La Parohia ortodoxă I parastasul cu motoul ”Viața trece, faptele rămân”, oficiat de părintele Grigore Andreica și parohul Petru Pop Florin, pentru pomenirea poetului național, Mihai Eminescu, patronul spiritual al Cenaclului de Cultură și Artă ”Mihai Eminescu din Petrova din Petrova iar la parohia ortodoxă II sub motoul ”Memento mori” preotul paroh Ioan Petrovai a oficiat un parastas pentru pomenirea tuturor petrovenilor răposați, slujitori ai literelor și artelor. Părintele protopop Grigore Andreica, în cuvântul de învățătură din biserica parohială Petrova I, a înfierat lipsa de reacție a societății românești la abuzurile săvârșite îndeosebi de deținătorii puterii politice, accentuând nevoia de generării unui răspuns social prin gazetari asemenea lui Mihai Eminescu. De asemenea, în expozeul său, dr. Ioan Boroica, a prezentat în biserica parohială localnicilor și invitaților care au asistat la oficiile religioase conferința ”Simion Botizan (1844-1873), un poet maramureșean contemporan cu Eminescu” accentuând asupra avatarurilor devenirii sale intelectuale, în condițiile unei precarități materiale care a avut repercusiuni asupra sănătății sale. Boala secolului al XIX-lea, tuberculoza, i-a curmat viața în 5 ianuarie 1873, înmormântat fiind în Viena, unde s-a stins din viață pe un pat de spital. Simion Botizan a debutat în revista ”Familia” în același an cu Mihai Eminescu, respectiv 1866 și deși nu poate fi dovedit până în prezent este posibil ca cei doi să se fi cunoscut personal.
Între invitații cenaclului s-au numărat profesorul universitar dr. Nicolae Iuga, moderatorul dezbaterilor, generalul (r) dr. Alexandru Leordean, comisarul șef Gheorghe Botiș, dr. Ilie Gherheș, istoric și fiu al Petrovei și soția sa Cristina, istorici, dr. Ioan Boroica, istoric, profesorii Nistor Viorica, Lazăr Năsui, Măricuța Petrovai, soția lui Ion Petrovai, Maria Leordean, profesor documentarist, preoții Grigore Andreica, Ioan Petrovai, Petru Pop Florin, Isidor Berbecaru, sculptorul Ioan Pop și artistul plastic Borlean și alții.
În partea a doua a manifestării desfășurată în spațiile puse la dispoziție de Liceul Tehnologic, după cuvântul de întâmpinare a participanților rostit de primarul comunei, ing. Ion Petrovai, profesorul dr. Ion Petrovai a prezentat semnalul lucrării sale ”Petrova Maramureșului în documente, date și imagini”. A suscitat comentarii și numeroase intervenții din partea audienței din partea participanților conferința ”Gândirea eminesciană asupra raporturilor ruso-române” susținută de general dr. Alexandru Leordean. Conferențiarul, alături de prezentarea faptelor istorice care au devenit subiecte ale judecății jurnalistice a lui Mihai Eminescu, a adus în atenția auditoriului aprecierile desigur subiective ale poetului național, în calitatea sa de gazetar.
Programul s-a încheiat cu stabilirea cuprinsului lucrării ”Anuarul 2022 al Grupului de la Petrova și al aderenților la activitățile acestuia.
Ioan BOROICA
